Merulanella spec. 'ember bee'

 

Algemene informatie over het genus Merulanella

 

Over het genus Merulanella bestaan meer vragen dan antwoorden.

Weinig soorten zijn officieel beschreven en van een "echte" naam voorzien. 

De, tot nu toe, officieel beschreven soorten zijn (bij mijn weten):

- Merulanella bicolorata (Budde-Lund, 1895)

- Merulanella carinata Verhoeff, 1926

- Merulanella dollfusi (Stebbing, 1900)

- Merulanella gibbera Herold, 1931

- Merulanella latissima Herold, 1931

- Merulanella peltata (Budde-Lund, 1904)

- Merulanella wahrbergi Verhoeff, 1926

Binnen de isopods-hobby zijn er een aantal "soorten" bekend waarvan de officiële naam(nog) niet bekend is.
Het kan bijna niet uitblijven dat hierin in de komende jaren verandering komt.

Enkele van die "soorten" zijn:

Merulanella sp. Ember Bee, Merulanella sp. Red Diablo, Merulanella sp. Scarlett, Merulanella sp. Blister, Merulanella sp. Quadcolor, Merulanella sp. Phoenix, Merulanella sp. Dawn, Merulanella sp. Bicolor, Merulanella sp  Milky Edge, Merulanella sp. Dark Knight, Merulanella sp. Red Antenna, Merulanella sp. Ember Glow, Merulanella sp. tricolor, Merulanella sp. bicolorata, Merulanella spec. “Quadzcolor”, Merulanella spec. “China”, Merulanella spec. “Black Hole”, Merulanella spec. “Lava”, Merulanella spec. “Starsky”, Merulanella spec. “Vietnam”, Merulanella sp. Mayalanka

 

Officiële namen e.d zal veel van de liefhebbers een zorg zijn.
Belangrijker is, dat bekend is waar ze in de vrije natuur leven en wat de leefomstandigheden aldaar zijn.  Met deze gegevens kun je een, zo optimaal geschikte, bak inrichten. Hoe meer informatie, hoe beter het is.

Merulanella spec. ‘ember bee’

 

De hieronder geschreven informatie is nauwelijks gebaseerd op eigen ervaring maar grotendeels van allerlei websites afkomstig.
Ik heb toch besloten om de info te publiceren op mijn website omdat het voor anderen wellicht een hoop zoekwerk bespaart.

 

Voor zover mij bekend zijn deze dieren afkomstig uit Zuidoost Azië (Vietnam).

  • De temperatuur in de bak mag tussen de 21 en 25 graden Celsius zijn.
  • Het substraat moet vochtig zijn, maar niet nat!
  • Een luchtvochtigheid van 65 – 70 % is prima.
  • Goede ventilatie is belangrijk!

 

In de natuur worden ze vnl. aangetroffen onder bladafval en stukken boomschors. Graven doen ze nauwelijks dus een dikke bodemlaag is niet persé nodig. Echter, met een dunne laag substraat is het wellicht lastiger om de luchtvochtigheid op peil te houden. Wel belangrijk is klimgelegenheid. Dit kunnen takjes zijn, maar ook stukken rot without, stukken schors, etc. De dieren maken hier dankbaar gebruik van. Ook in de natuur schijnen ze veel te klimmen. Ze zijn daar overdag vaak zichtbaar. De felle kleuren zullen daar wellicht een rol bij spelen. Óf ze vallen niet op, omdat de planten waarin ze klimmen, vergelijkbare kleuren hebben (camouflage) of dat hun kleuren een afschrikkend effect hebben (giftig). Maar het bonte patroon kan er ook voor zorgen dat de lichaamscontouren onduidelijk worden waardoor ze gewoonweg niet als iets eetbaars gezien worden.

Deze ‘ember bees”  kunnen tamelijk goed tegen gladde wanden (ook glas) opklimmen, dus daar rekening mee houden.  Zeker de (pas geboren) jonge dieren schijnen hier erg goed in te zijn. Ik heb twee lagen tochtstrip tussen deksel en bak.

Volwassen dieren kunnen 18/19 mm lang worden.

Voortplanting/kweken:

Dit zijn dieren die zich, onder de juiste omstandigheden, goed voortplanten.
Ik weet niet of het geslachtsverschil gemakkelijk te zien is bij Merulanella.

Deze “ember bees” hebben schijnbaar “goede” ogen waarmee ze overdag goed kunnen zien. Wanneer je, als soort, grotendeels dagactief bent, dan is dat wel van belang.  

Voedsel: in de natuur eten ze schijnbaar vnl. rottende bladeren, (rottend) fruit e.d.
In het isopodarium eten ze o.a. geraspte wortel, courgette, mango, speciaal isopod-voer, calcium en visvoervlokken. Het aangeboden calcium kan bestaan uit limestone, calciumcarbonaat en/of sepia.
Ik zal in de loop van de tijd wat experimenteren met voedsel en hierover berichten.

Deze ‘ember bees’ zijn voornamelijk dagactief. Ze zijn ook “brutaler” en actiever in vergelijking met de “gewone” pissebedden, waardoor ze ideaal zijn als je het belangrijk vindt dat je je duurbetaalde dieren overdag.
Het is bekend dat geïmporteerde wildvang dieren het vaak niet redden in gevangenschap. Dit zal, hoogst waarschijnlijk, te maken hebben met slechte omstandigheden na de vangst en tijdens de vliegtocht. En vooral doordat de exporteurs snel veel geld willen verdienen.
Voor zover ik weet zijn al de dieren die op goede websites aangeboden worden, nakweek en geen wildvang.

Deze dieren zijn nogal prijzig. De prijzen zijn ook nogal verschillend.
In maart 2024 kwam ik o.a. de volgende prijzen tegen op het internet:
$ 300 voor 5 dieren, € 180 voor 10 dieren, € 240 voor 10 dieren, £ 37,50 voor 1 dier, Canadese $ 399.99 voor 10 dieren, £ 133.10   voor 6 dieren, £180 voor 5.