Porcellio ornatus 'high yellow'

 

  • Deze soort is afkomstig uit zuidoostelijk Spanje.
  • De voorkeurstemperatuur ligt tussen de 20 en 26 graden C.
  • Wordt tot ca. 25 mm lang.
  • Zoals op de foto's duidelijk te zien is, wanneer je deze variëteit vergelijkt met P. ornatus "yellow", heeft deze variëteit veel meer geel op het lichaam.

 

Deze soort is erg actief. Het zijn goede klimmer en ze zijn ook niet “verlegen”. Je ziet er gewoonlijk altijd wel een aantal door de bak “racen”.

Ze geven de voorkeur aan een “droge” bak. Dus grotendeels een droge bodembedekking met in een hoekje een vochtige plek met bijvoorbeeld sphagnum.

Een paar plekken creëren waar ze wat hoger kunnen zitten lijkt prettig gevonden te worden. Heeft wellicht te maken met luchtvochtigheid. Ik vermoed dat de luchtvochtigheid lager is naarmate je hoger zit en hoger is wanneer je dicht bij of op de bodem zit. Ik zie mijn dieren in ieder geval weinig onder het schors zitten. Dit hoogteverschil maak ik door simpelweg een tweede stuk schors schuin tegen het onderste stuk schors te zetten.

 

Voortplanting gaat probleemloos. Bij mij werden de eerste jongen geboren toen het op zolder 18-19 graden Celsius was.

 

Deze variëteit wil ik zo geel als mogelijk houden. Om die reden haal ik geregeld dieren met, naar mijn zin, teveel zwart, weg uit de kweek. Deze dieren verhuizen dan naar P. ornatus 'yellow'. Ik heb het idee dat er steeds meer dieren met meer geel rondlopen dan toe ik met deze soort/variëteit begon. Zie de twee foto's hierboven.  Deze zijn gemaakt op 24 maart 2022.

Voedsel…

Ze zijn absoluut niet kieskeurig. Eten graag dierlijke proteïne, maar ook bladeren en rottend hout gaan er goed in.

Ook fruit en groente wordt in het algemeen geaccepteerd.

Vergeet niet een paar stukken sepia of een andere goede calcium bron in de bak te leggen, want ze hebben hier veel behoefte aan.

Voor zover mij bekend zijn er geen ondersoorten bij P. ornatus.

Er zijn wel een aantal kleurvariëteiten…
De verzorging van deze verschillende variëteiten is, voor zover ik weet, bij allemaal hetzelfde.

 

Porcellio ornatus is een prima beginnerssoort.