Porcellio hoffmannseggii 'orange  x  light-brown'

 

De verzorging van Porcellio hoffmannseggii 'orange x light-brown' is hetzelfde als voor de "gewone" P. hoffmannseggii.

U krijgt ongeveer evenveel lichtbruine als bruine exemplaren van beide geslachten.

Zoals wellicht bij iedere isopod-liefhebber bekend is, kent Porcellio hoffmannseggii verschillende varianten.
Ik begon met de donkergrijze variant (ik denk/neem aan dat dit de "normale" kleur is voor deze soort).  Hier zaten ook zo nu en dan bruine exemplaren tussen. Het bruin was dan voornamelijk donkerbruin.


Op een gegeven moment had ik er een aantal tussen zitten die lichtbruin/oranjebruin waren. Duidelijk verschillend van de donkerbruine exemplaren. Ik kocht, ergens in 2022, een groep van de oranje variant. Deze hield ik uiteraard apart van de andere varianten.


In de groep lichtbruin/oranje-bruin zag ik zo nu en dan, bijna oranje te noemen exemplaren. Ik heb deze er tussen laten zitten.
Op een gegeven moment had ik naar mijn zin "te veel" oranje mannen in de bak zitten. Hiervan heb ik er een aantal bij de oranje-bruine variant gezet. 
Zo nu en dan zaten er dan wel weer een paar wat donkerdere bruine tussen. Die verwijderde ik dan voor ze volwassen waren en zette deze bij de donkergrijze dieren.

De "orange x light-brown" variëteit is ontstaan door selectief te kweken met lichtbruine/oranjebruine exemplaren en de écht oranje variant.

 

Het leuke van deze dieren is dat het altijd een verrassing is hoe de nakweek er uit zal zien, zeker na een paar generaties.