Porcellio hoffmannseggii 'Sevilla caramel'

(voorheen Porcellio spec. "Sevilla caramel")

The Systematics Of Porcellio Hoffmannseggii From Seville
Word – 32,6 KB 66 downloads
  • Deze soort is afkomstig uit de omgeving van Sevilla in Spanje.
  • Maximum lengte ligt rond de 25 mm.
  • De voorkeurstemperatuur zou ergens tussen de 18 en 24 graden Celsius liggen. Bij mij op de zolder ligt de temperatuur (behalve in de winter) gewoonlijk tussen de 20 en 25 graden en daar doen ze het goed. Zelfs periodes van enkele weken waarbij het 29-30 graden Celsius werd overdag en ’s nachts niet onder de 25-26 graden Celsius werden zonder problemen doorstaan. Dit lijkt me ook logisch aangezien het in de omgeving van Sevilla ook aardig warm kan worden. Zie kaartje…
  • Deze kweekvorm is licht oranjebruin gekleurd. De kop heeft dezelfde kleur. De ogen zijn niet zwart maar roodachtig. Ik heb nog niet kunnen achterhalen of deze kleurvorm uit de natuur komt of “gecreëerd” is in de hobby.

Overal wordt geadviseerd om de dieren droog met veel ventilatie te houden. Hier ben ik het wel mee eens…

Ik heb mijn dieren in een bak met een bodemoppervlakte van 30 x 40 cm zitten. Hierin zit een laag van 6 à 7 cm van mijn zelf samengesteld substraat.

Aan één korte kant ligt een strookje van ca. 10 cm altijd vochtig sphagnum. De 10 cm daarnaast is hierdoor licht vochtig en de rest van de bak houd ik gortdroog. Tijdens de drie keer per veertien dagen uitgevoerde controles sproei ik een klein beetje water op de droge kant en bevochtig ik het sphagnum. Zoals op de onderstaande foto te zien is, ligt het stuk kurkeikschors voor een deel op het vochtige sphagnum. Ze lijken het prima naar hun zin te hebben, ondersteboven hangend aan dit stuk schors, in de buurt van het vocht.

Uiteraard liggen er in de bak altijd een paar stukken sepia en op de droge kant een laag bladeren.
Ik heb niet dezelfde fout gemaakt als bij de “gewone”, donkere Sevilla ’s en gezorgd dat het “startsubstraat” echt droog was toen ik ze er in zette.

Vanaf het moment dat de dieren geacclimatiseerd waren in de bak verliep alles voorspoedig. Ik zag al snel jonkies rondlopen, de dieren aten goed en maakten een gezonde indruk. Het zijn tamelijk actieve isopods.

De ontwikkeling van geboorte tot volwassen (klaar voor de voortplanting) is ca. 6 maanden. Ik weet niet precies hoeveel jongen ze per worp hebben, maar ik schat, gezien hoeveel jonkies ik tegelijkertijd aantrof, toch wel minstens 10 of meer. De jonkies groeien probleemloos op.

Het voedsel wat ik deze Spaanse schoonheden geef is grofweg hetzelfde als wat mijn andere pissebedden krijgen. 

Belangrijkste voedsel bij mij is rot, wit hout (op het oppervlak en in het substraat), bladeren, courgette, wortel en dierlijke eiwitten zoals visvoervlokken e.d. En zo nu en dan geeft ik wel eens wat anders er bij, zoals alfalfa (Luzerne), gedroogde bloemen of een stukje fruit.
Op dit dieet doen ze het prima.

Tot nu toe heb ik geen verschillen kunnen ontdekken in het gedrag e.d. van deze “caramels” ten opzichte van de gewone “Sevilla’s”. Ze krijgen dezelfde verzorging die de donkere variant krijgt.

Ik vind deze soort prima geschikt voor beginners, mits je de bak inricht zoals hierboven beschreven.

Al zijn de caramel ‘s wel wat duurder in aanschaf dan de “donkere”.

Ik ben zo'n twee jaar zonder deze soort geweest. Omdat ik het toch wel erg leuke dieren vond ben ik op zoek gegaan naar ze. Heb in maart 2024 weer een mooi groepje op de kop getikt.

De foto's hieronder zijn drie van de nieuwe dieren.