Armadillidium nasatum "peach"

 

“Peach” is een gekweekte kleurvariëteit.

 

  • Herkomst: Het land van oorsprong is hoogst waarschijnlijk Italië,

Van daaruit breidde deze soort zich uit, via Frankrijk, naar Noord-Spanje en vervolgens langs de Atlantische kust via België en Nederland  weer naar het zuiden aan de westgrens van Zwitserland.
A. nasatum is geïntroduceerd in Duitsland, Denemarken, Zweden, Finland, Polen, Oostenrijk, Oost-Zwitserland, Tsjechië en Slowakije, in Engeland, Noord-Amerika, Canada en de noordelijke staten van de Verenigde Staten van Amerika. Her en der ook aangetroffen in Zuid-Amerika en wellicht is deze soort ook nog elders te vinden.

  • Wordt 12 tot 14 mm lang.
  • Temperatuuradvies is 18-23 gr. C. (kan blijkbaar een temperatuur van ca. 28 graden C. ook nog aan.
  • Luchtvochtigheid 50-80%

Wanneer deze soort zich oprolt, is het balletje niet perfect gesloten.

Ze komen het meest voor op natte/vochtige plaatsen, meestal langs waterlopen e.d..

Ze geven de voorkeur aan open gebieden en komt zelden voor in bossen.

Deze soort lijkt genetisch en qua uiterlijk veel op Armadillidium vulgare. A. nasatum heeft echter “een klein neusje” en A. vulgare niet.

Een terrarium waarvan een vijfde deel permanent vochtig is (bijvoorbeeld door het gebruik van sphagnum) en de rest “droog” is, voldoet prima. Door zo nu en dan te sproeien is het “droge” deel in de praktijk licht vochtig. Op deze manier kunnen de isopods hun eigen voorkeur v.w.b. de vochtigheid bepalen.

Qua voedsel het gebruikelijke zachte, rot hout en (rottende) bladeren, maar ook dierlijke eiwitten worden gegeten. Net als allerlei soorten groenten en fruit. Kwestie van uitproberen.

 Wanneer de voortplanting, door hun genetische overeenkomsten, grofweg hetzelfde is als bij A. vulgare, dan zullen ze zich goed voortplanten. Ik heb ze nog niet zo lang, dus ik heb er nog geen praktijkervaring mee.

Om de een of andere reden nam,  in juni 2021, hun aantal in een paar weken opeens af  met als gevolg dat ik deze soort niet meer heb. Wil ze zeker opnieuw gaan houden, maar heb op het moment geen plek meer.

 

Alles bij elkaar is A. nasatum een actieve, sterke soort die soms wat schuw is. 

Ik beschouw deze soort als een goede beginnerssoort.

 

 

Zomaar een weetje...

Armadillidium nasatum kent vijf ondersoorten, nl.

Armadillidium nasatum flava

Armadillidium nasatum mehelyi

Armadillidium nasatum nasatum

Armadillidium nasatum nigrescens

Armadillidium nasatum saidovni