Cubaris spec. 'white shark'

 

Deze uit Thailand afkomstige Cubaris soort is een van de kleinere soorten van het geslacht Cubaris. Ik ben op zoek geweest naar informatie over hun habitat in het wild en naar de streek waar ze leven, maar heb hier niets over kunnen vinden.

Deze dieren worden zo’n 7 à 8 mm lang (al lees ik op een aantal websites dat ze tot wel 12 mm lang worden, maar ik heb zelf nog nooit exemplaren van deze lengte gezien).

Door hun fraaie kleurenpatroon vallen ze, ondanks hun lengte, best goed op.

Groot voordeel vind ik dat je geen grote bak nodig hebt om deze dieren te verzorgen. Ze passen altijd wel ergens binnen de collectie. En ze eten je niet arm...

Deze miniatuur-isopods zijn niet echt moeilijk om te houden. En een leuke bijkomstigheid is dat ze zich vrij gemakkelijk voortplanten.

Het substraat in de bak mag ca. 1/3 droog zijn en de rest vochtig (niet nat!). Voor het vochtige deel is sphagnum of mos prima. Ik bevochtig het sphagnum/mos wekelijks met behulp van een doseerfles.

Bladeren, wat witrot hout, een kalkvoorziening (sepia o.i.d.) en een schuilplaats (bijvoorbeeld een stuks (kurkeik-)schors erin en je bent een heel eind op de goeie weg.

Voeren doe ik ook 1 x per week. Ze krijgen dan een stukje courgette, wortel of zoete aardappel en een schepje van mijn eigen isopod-voer dat o.a. dierlijke eiwitten e.d. bevat.

Voorkeurstemperatuur is 24 tot 28 graden C. Echter, bij lagere temperaturen doen ze het ook goed. In mijn isopods-kamer is het een groot deel van het jaar 20-22 graden C. en bij deze temperatuur doen ze het ook goed. Vorig jaar hield ik ze nog op onze zolder en daar zakte de temperatuur in de winter soms tot 16 graden C. en werd het in de zomer zo nu en dan ruim boven de 30 graden C. Dit heeft nooit voor problemen gezorgd. Al lag de voortplanting in de wintermaanden wel zo goed als stil.

De luchtvochtigheid meet ik nooit. Er is een breed scala aan plekken in de bak met overal verschillende luchtvochtigheden. Er is genoeg keuze voor de dieren.

 

Kortom, ik zal niet beweren dat het een ideale beginnerssoort is. Ze zijn niet goedkoop; mijns inziens te duur om zonder ervaring mee te starten. Maar persoonlijk heb ik nooit problemen gehad met deze Cubaris-soort.