Porcellio dilatatus

 

Afkomstig van Mallorca.

Deze isopod heeft als Nederlandse naam ‘Brede pissebed’ en de Engelse naam is ‘Giant Canyon Isopod’.

 

Herkomst:

Oorspronkelijk is Porcellio dilatatus een West-Europese soort.

Komt tegenwoordig ook voor in o.a. Oost-Europa, Noord-en Zuid Amerika.

Zelfs in Australië zijn tegenwoordig vindplaatsen bekend.  

Over het eventueel voorkomen in Azië/China heb ik (nog) niks kunnen vinden, maar het lijkt me voor de hand liggen dat hij dat deel van de wereld ook bewoont.

Voor Nederland is het geen algemene soort, voor zover bekend.

Er zijn enkele vondsten gemeld bij Waarnemingen.nl

Deze soort is onderverdeeld in vijf ondersoorten:

 

Porcellio dilatatus bonadonai Vandel, 1951

Porcellio dilatatus dilatatus Brandt, 1833

Porcellio dilatatus flavus Collinge, 1917

Porcellio dilatatus petiti Vandel, 1951

Porcellio dilatatus rufobrunneus Collinge, 1918

 

Of deze ondersoorten nog steeds geldig zijn weet ik niet. En hoe je ze eventueel kunt herkennen evenmin.

 

Mijn ‘Brede pissebedden’ zijn afkomstig van Mallorca.

Porcellio dilatatus wordt tot 15 mm lang en is, zoals de Nederlandse naam al doet vermoeden, in verhouding, tamelijk breed. Ze zijn niet spectaculair gekleurd (roodbruin-grijs) maar hun breedte geeft ze toch wel een apart uiterlijk.

In Juni 2023 heb ik een groepje aangeschaft. Ik heb deze ondergebracht in een kunststof bak (Breedte: 24 cm, Lengte: 30 cm, Hoogte: 15 cm).

Hierin een laag van ca. 10 cm substraat met hierop wat bladeren. Ook aanwezig zijn een paar stukjes sepia voor de kalkvoorziening en wat stukje witrot hout.

In één hoek ligt een flinke pluk sphagnum dat altijd vochtig is. Circa 5 cm van het sphagnum ligt een stuk kurkeikschors. Hierdoor is het substraat onder het kurkeikschors licht vochtig.

Hieronder houden ze zich gewoonlijk overdag op. De meeste van deze, tamelijk schuwe dieren,  vluchten alle kanten op wanneer je het kurkeikschors oppakt. Een deel hiervan graaft zich meteen in. Meestal blijven er enkele tientallen dieren op het schors zitten, vertrouwend op hun schutkleur.

Voor wat betreft het voedsel: alles wat ik in de bak gooi (o.a. courgette, visvlokken, isopod-voer, etc.) verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Kortom, het is een gemakkelijke soort. Lust alles en stelt weinig eisen aan de leefomgeving (zolang het niet kurkdroog is). Een prima beginnerssoort.