Porcellio haasi "high yellow"

 

  • Deze soort komt oorspronkelijk uit de droge, bergachtige gebieden in het noordwesten van Spanje. Insektenliebe.de geeft als herkomst de omgeving Zaragoza in de provincie Aragón op in een YouTube filmpje. Ook op hun website vind je een kaartje met vindplaatsen.
  • P. haasi wordt zo’n 25 mm lang. De mannen kunnen wat langer worden vanwege hun veel grotere uropods. Er schijnt ook een grotere variëteit te bestaan die de 3 cm overschrijdt.
  • De voorkeurstemperatuur ligt tussen de 22 en 27 graden Celsius.
    In het hierboven getoonde YouTube filmpje laten ze ook een klimaatkaart zien. Vooral de droogte van het gebied valt hierin op.
  • De luchtvochtigheid in hun bak mag dus niet al te hoog zijn. Houd het grootste deel van de bodem droog met in een hoekje een vochtig deel met bijvoorbeeld vochtig sphagnum. Ook een goede ventilatie is goed voor hun welzijn.

Ik gebruik ook voor deze soort het door mij samengestelde bodemsubstraat...

In de bak bevinden zich op de bodem twee stukken kurkschors. Eentje ligt in het volledige droge deel en de andere bij en deels op het vochtige deel. Van beide stukken schors wordt gebruik gemaakt.

Overdag zie ik de dieren niet (behalve als ik even onder het schors kijk – ik doe dit hooguit 1 x per week).

De variëteit die ik houd is P. haasi “high yellow”.

Deze is “gecreëerd” door er selectief mee te kweken. Steeds de meest gele apart zetten en daar mee verder kweken. Bij de dieren in het wild is het geel vaak minder helder.
Wanneer je er mee kweken gaat is het waarschijnlijk raadzaam om alleen met de meest gele exemplaren te kweken. Althans, wanneer je mooie, gele exemplaren wil hebben.

P. haasi eet het gebruikelijke isopod voedsel zoals vermeld op de voedselpagina...
Ook hier is het natuurlijk verstandig om van alles uit te proberen om er achter te komen waar ze de voorkeur voor hebben. Eten ook graag dierlijke eiwitten, zoals visvoer e.d.

Een paar stukken sepia mogen niet achterwege blijven in hun verblijf.

De voortplanting gaat, mits de dieren goed ondergebracht zijn, min of meer vanzelf. De dieren zijn vruchtbaar wanneer ze zo’n negen maanden oud zijn. Ze zijn tamelijk productief v.w.b. de aantallen nakomelingen. Vaak tussen de 20 en 40 jongen per worp. Soms zelfs meer.

Er wordt op verschillende websites geschreven dat de voortplanting van deze soort seizoensgebonden is. In het voorjaar en de zomer worden de jongen geboren, twee maanden na de paringen.

Vervolg: halverwege september 2021 zag ik de eerste jonkies in de bak.

P. haasi is op zich geen moeilijke soort, maar is qua prijs wellicht minder geschikt om mee te starten. Dan zijn de goedkopere en probleemloos houdbare Porcellio laevis en P. scaber variëteiten een beter alternatief. En ook nog eens actiever.