Armadillidium werneri 'orange' & wildkleur'

 

  • Deze soort komt oorspronkelijk van het eiland Corfu, maar komt tegenwoordig op meer plekken in Griekenland voor.
  • Wordt 20 tot 25 mm lang. Dieren die van Corfu afkomstig zijn schijnen groter te worden dan de exemplaren die afkomstig zijn van de rest van het verspreidingsgebied.
  • Voorkeurstemperatuur ligt tussen de 19 en 26 graden Celsius.
  • Isopodarium inrichten met een vochtigheidsgradiënt zodat de dieren een ruime keus hebben v.w.b. de luchtvochtigheid. Een laagje bladeren op een deel van de bodem vergroot die keuze nog meer. Ga uit van het gegeven dat deze soort, wanneer ze te vochtig gehouden wordt het minder goed doet dan wanneer het isopodarium aan de droge kant is.

Armadillidium werneri lijkt oppervlakkig gezien op A. klugii “Montenegro”. Echter… A. werneri heeft vijf rijen met vlekken op de rugzijde en A. klugii “Montenegro” drie rijen. Ook wordt A. werneri langer.

 

Qua verzorging is er geen verschil tussen de "normaal" gekleurde en de "orange".

Qua voedsel eten ze, naast rottend hout en blad, ook mondjesmaat groenten en fruit met een voorkeur voor courgette. Kwestie van uitproberen. Zie voedselpagina.
Ook eten ze kleine beetjes dierlijke eiwitten (visvoer), maar niet echt van harte.

In de maand juni 2021 waren de 11 exemplaren in een paar dagen allemaal, op 1 na, dood. Geen idee waar het mis gegaan is. Verzorging was zoals altijd. Het was in die periode erg warm; wellicht had dat er iets mee te maken.
Momenteel heb ik deze soort niet meer en omdat ik nu geen plek meer heb, blijft dat nog wel even zo. Maar ik ga ze zeker weer opnieuw houden...

Ik heb inmiddels van beide kleurvarianten een goed lopende kweek. 

Ik heb de twee varianten meer dan anderhalf jaar samen gehouden. Nooit tussenvormen gevonden. Ook niet na een paar generaties. Inmiddels heeft elke kleurvariëteit zijn eigen bak.

Ik beschouw deze soort als een goede beginnerssoort.