Hoe ik mijn Merulanella houdt...

Gepubliceerd op 11 mei 2024 om 16:30

Het begin...

Merulanella spec. 'ember bee'

Merulanella spec. 'red diablo'

Hoe het begon:
Ik heb twee jaar geleden Merulanella spec. 'tricolor' gehad, maar de omstandigheden waarin ik ze hield waren niet optimaal te krijgen. Veel te snel ging de een na de ander dood. De laatst die overbleef heb ik in glazen bak  met Armadillidium maculatum 'zebra' gezet. Deze stond in onze keuken waar het 18 - 20 Graden Celsius werd in de winter en in de zomer een paar graden warmer.

Hier heeft hij/zij nog zo'n anderhalf geleefd. 

Aangezien ik de Merulanella soorten erg mooi en interessant was gaan vinden heb ik zoveel mogelijk informatie verzameld en daar een poos rustig over nagedacht. Op een gegeven moment vond ik dat ik een, voor mij mogelijk werkende methode had bedacht. Deze "methode" uitgeprobeerd (zonder dieren) en goed bevonden.

Toen er bij een betrouwbare, Nederlandse kweker twee soorten "in de aanbieding" waren, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en 10 Merulanella spec. 'ember bee' en 10 Merulanella spec. 'red diablo' aangeschaft.

Merulanella spec. 'ember bee'

Merulanella spec. 'red diablo'

Wat was mijn probleem?

Ik hield in die periode het overgrote deel van van mijn isopods op een, niet geïsoleerde zolder.
De dag- en nachttemperatuur was erg lastig te beïnvloeden. ’s Zomers liep het op tot ruim in de dertig graden Celsius en in de winter daalde de temperatuur ’s nachts soms wel tot 12-14 graden Celsius.
Voor het overgrote deel van mijn (niet tropische) isopods was dit geen probleem. Bij veel van de isopods ging de voortplanting gewoon door, aten ze goed, etc., al was het weliswaar allemaal op een lager pitje, maar dat was geen probleem.
In 2023 heb ik een slaapkamer “omgebouwd” voor mijn hobby… Hier staan zo’n 80 à 90 bakken met isopods.
Hier is de temperatuur wel te regelen en daalt de temperatuur sowieso nooit onder de 18 graden Celsius. Gemiddeld blijft de temperatuur tussen de 18 en 22 graden Celsius. In de zomer kan het wat warmer zijn, maar omdat de zon alleen maar ’s ochtends op het raam schijnt loopt de temperatuur niet te hoog op.  Daarbij, ik laat het buiten-rolluik ’s ochtends altijd dicht bij zonnig weer.
Maar ik vond dit niet de juiste omstandigheden voor de Merulanella's.

Omdat ik heel wat jaren veel slangen op onze zolder heb gehouden (in terraria, natuurlijk) heb ik best wel wat ervaring met het gebruik van warmtematjes. In al die jaren nooit problemen mee gehad. En dus besloot ik om deze warmtematten in te zetten om de juiste temperatuur te krijgen.
Ik gebruik Reptech warmtematten (24 watt) van 93 cm breed en 15 cm diep. Bij het gebruik van warmtematten ALTIJD een goede thermostaat gebruiken. Zo loop je geen risico dat de temperatuur te hoog wordt. En wanneer de thermostaat kapot gaat geeft deze geen stroom door. Zo is er geen kans tot oververhitting of zelfs brand.
Ik gebruik al vele jaren  thermostaten van Lucky Reptile, de Thermo Control Pro II. Deze is gemakkelijk in te stellen en betrouwbaar.
Ik heb de thermostaat zó ingesteld:
van 6.00 tot 20.00 uur : 25 ° Celsius
van 20.00 tot 6.00 uur: 23 ° Celsius.

Afhankelijk van de temperatuur in de zomer zal ik de warmtematten wel of niet tijdelijk uitschakelen.

Bak van Merulanella spec. 'ember bee'

Bak van Merulanella spec. 'red diablo'

Het verwarmen van de bodem speelt zich alleen af op de eerste 15 cm van de bak. Hier bevindt zich een flinke pluk vochtig sphagnum. Dit wordt her-bevochtigd naar behoefte. Ik laat het niet helemaal uitdrogen, dat is zo’n beetje de norm. Hierdoor is er eveneens een prima temperatuurverschil in de bakken. Aan de voorkant, op/tussen het sphagnum, het hoogst (met tevens de hoogste luchtvochtigheid), terwijl het aan de achterkant iets warmer wordt dan in de kamer.
Om te voorkomen dat, wanneer het sphagnum boven de warmtemat onverwijld toch helemaal uitdroogt, heb ik een, wat kleinere, reserve-pluk sphagnum aan de achterkant liggen. Daar wordt de bodem tenslotte niet verwarmd en blijft het veel langer vochtig.

Tegenover de bakken van de Merulanella’s bevestigde ik, op dezelfde hoogte als de bakken, een kleine ventilator. De afstand van ventilator tot bakken is iets meer dan 1 meter. Ventilator staat op de laagste stand en wordt aangestuurd via een tijdklok. De ventilator gaat om de twee uur een half uur aan, dag en nacht. In de voorkant van de bakken zit een ventilatieopening waardoor de frisse lucht op lage snelheid naar binnen gaat. En weer via de andere ventilatieopeningen naar buiten gaat. Aangezien de warmte van de onderkant komt heeft de “wind” weinig tot geen directe invloed op de temperatuur.

Display van de thermostaat

De ventilator en tijdklok

Wat me als eerste opviel bij deze twee Merulanella-soorten was dat deze dieren, vooral de ‘ember bee’s razendsnel zijn. En dat ze na een paar weken niet meer zo schuw waren. Vaak blijven ze, in het zicht, gewoon zitten wanneer ik de bak open. Mogelijk vertrouwen ze op hun kleuren o.i.d.
De ‘red diablo’s’ zijn wat terughoudender. Kunnen ook snel zijn, maar blijven langer stil zitten wanneer ze verstoord worden. Ik moet echt stukken schors o.i.d. oppakken om ze te zien. En dat is niet zo bij de ‘ember bee’s’. Die beginnen, wanneer ik de bak open, meteen heen en weer te ‘rennen’. Maar wekken niet de indruk dat ze in paniek zijn. Lijken meer nieuwsgierig.

Merulanella spec. 'ember bee'

Merulanella spec. 'red diablo'

Ik heb mijn 'ember bee’s' en ‘red diablo’s nu een kleine twee maanden .

Ik heb de indruk dat de Merulanella’s het goed naar hun zin hebben onder deze omstandigheden.
Ik heb, redelijk zeker, zelfs al jonkies gezien.
Overigens… ik laat beide soorten, zoveel als mogelijk, met rust.

"wordt vervolgd"


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.