De strijd tegen de klote-mugjes, Deel 1...

Gepubliceerd op 3 oktober 2022 om 09:47

De strijd tegen de klote-mugjes…

 

Sinds ik het "ladensysteem" gebruik voor mijn isopods, heb ik overlast van varenrouwmugjes. Het gaat hier om Sciara analis of Sciara hermeobioides - Alleen door genitaal onderzoek schijn je deze beide soorten uit elkaar te kunnen houden. Maakt verder niet uit: leefwijze is hetzelfde.

Zie hoe snel het uit de hand kan lopen op de foto's. De foto van de vliegenkleefstrip heb ik binnen twee dagen, nadat ik hem opgehangen heb, gemaakt. En kon niet echt zeggen dat ik verschil merkte. Logisch ook, want ik veranderde toen niks aan de lades. Een varenrouwmug kan wel 200 eitjes leggen waarna ze binnen een dag of twee dood gaat. En dan gaat het rap.

De mugjes zijn niet schadelijk voor de isopods en op zich heb ik er ook niet echt last van (behalve dat ik ze superirritant vindt en dat ze altijd je neusgaten in vliegen), maar ik wil er wel van af.

Mijn isopods staan nu nog op de zolder en de mugjes verlaten die zolderkamer nauwelijks. Dus het is niet zo dat het hele huis zwart ziet van de mugjes. Maar wanneer ik te zijner tijd mijn collectie verhuis naar een leeggekomen slaapkamer, dan wil ik er van af zijn. Want dan verspreiden ze zich vast en zeker wel door het hele huis.

Wat is de oplossing voor dit probleem?

- De gemakkelijkste oplossing is alle grond laten uitdrogen en dan ben je er redelijk snel van af.

Maar ja, dan ben je ook van je isopods af. Dus dat is niet handig.

- Je kan er roofmijten (Stratiolaelaps scimitus) op los laten, maar desgevraagd vertelde de verkoper dat hij verwacht dat de roofmijten ook de jonge isopods op zullen eten.

- Er zijn ook aaltjes (nematoden) verkrijgbaar (Steinernema feltiae) die de larfjes van de mug binnendringen en zo dood maken. Maar ik ben bang (weet het niet zeker) dat deze ook de (jonge) isopods aan zullen tasten. Ook geen goed optie.

- Er is ook een bacterie te koop (Bacillus thuringiensis israelensis). Dit is een zeer selectieve, biologische insecticide. Om dit te mogen kopen/gebruiken geldt het volgende... Voor dit product is een geldig "Nederlands" Bewijs van vakbekwaamheid vereist en je moet een masker en beschermende kleding dragen. Ik weet niet of dit spul ook de isopods aantasten. Dit spul zou ik sowieso niet gaan gebruiken. Lijkt me teveel op crystal meth lab.

Hoe kom ik dan van die k**-mugjes af?

Ik kwam er al snel achter, dat de beste methode om er van af te komen een verandering in de “manier van houden’ zal zijn.

De lades zijn namelijk niet voldoende af te sluiten en dat is de belangrijkste oorzaak dat het een plaag is geworden.

Het zijn van die kunststof ladekastjes die je bij zaken als Kwantum en Leenbakker kan kopen. Niet duur, handig en tamelijk stevig.

Jammer, want ze hebben ook voordelen, vind ik.

Grootste voordeel van het gebruik voor isopods is dat je prima ventilatie hebt en nooit schimmels.

En het werkt ook handig. La open, sproeien, eventueel het eten er in en la weer dicht.

De isopods doen het hier erg goed in.

Plus is het oppervlak van een lade (bij de grootste die ik gebruikte) 39 x 54 cm. Da’s een prachtige maat voor isopods. Je kan er een redelijk grote groep in kwijt en ook om een goede vochtigheidsgradiënt te creëren ideaal.

Hierbij moet ik ook nog melden dat deze varenrouwmugjes, in de omgeving waar ik woon, ook buiten veel voorkomen. Oorzaak is waarschijnlijk de hoge grondwaterstand in onze omgeving. Vrijwel het hele jaar is de grond vochtig tot nat. En achter onze tuin ligt een grote, vochtige speelweide met gras als bodembedekker. Dus wanneer ik de manier van houden niet verander zullen ze altijd terug komen.

Operatie “dood aan de muggen” wordt gestart.

Ik had nog een aantal kunststof bakken staan die goed sluitende deksels hebben.
Hierin zitten gaten (ca. 55 mm) die gemaakt zijn met een gatenboor en afgeplakt zijn met horrengaas.

Tijd voor een test…
Enkele van die bakken gevuld met (schone) vochtige potgrond en op zolder geplaatst.
Een week of zo ongeopend laten staan. En toen was het tijd om ze  te openen.

Nou, meteen de pest in! Vol mugjes…

Het horrengaas werkt prima tegen gewone muggen en vliegen en ander gespuis met vleugeltjes.

Maar niet voor varenrouwmugjes!

Wat nu?

Het horrengaas, dat je bij de bouwmarkt e.d. kunt kopen heeft een maaswijdte van 1,2 x 1,3 mm (18 x 16 draden per 2,54 cm²)

Hier heb ik “extra fijnmazig” horrengaas op aangebracht. Maaswijdte 0,8 x 0,5 mm (18 x 30 draden per 2,54 cm²), online gekocht bij Horrenbouw.nl.

Opnieuw schone, vochtige potgrond in de aangepaste bakken gedaan en weer een week of zo niet geopend.

Je snapt wel dat ik enigszins nerveus was toen ik besloot de bakken te inspecteren. Tot mijn grote vreugde èn stomme verbazing was het de mugjes dit keer niet gelukt om de bakken binnen te dringen.

Dezelfde week alle kunststof bakken die ik nog had staan voorzien van deze extra laag van extra fijnmazig horrengaas.

In totaal had ik nu 8 veilige bakken. Nog minstens 17 bakken te gaan. En wanneer de bakken aangeschaft en aangepast zijn, dan volgt er alleen nog “eventjes al de isopods overzetten”.

Nou, vergeet dat “eventjes” maar…

Hierover meer in mijn volgende blog: De strijd tegen de klote-mugjes… deel 2.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.