Porcellio incanus

 

Er is van deze soort nauwelijks informatie te vinden op het internet.

 

Mijn volwassen exemplaren zijn rond de 10 mm lang.

Ze zijn niet spectaculair qua kleur en/of tekening.

Het beste zou je ze kunnen beschrijven als bruinig-oranje. Althans, zo zien ze er bij mij uit.

 

De herkomst zou Spanje en Portugal zijn. Vooralsnog neem ik aan dat dit klopt.

 

Het zijn blijkbaar dieren die van droogte en relatief hoge temperaturen houden. Ik houd de mijne in ieder geval tamelijk droog met een vochtige hoek met sphagnum.

De dieren zitten vaak met zijn allen ondersteboven hangend aan een stuk kurkschors. Verder veel bladeren en een paar stukken sepia vormen de verdere inrichting. Het bodemsubstraat is zoals ik heb beschreven op de substraat-pagina.

De liefde voor relatief hoge temperaturen viel bij mij wel mee. In de periode dat ze afgelopen winter op zolder zaten werd het daar niet warmer dan 20 graden overdag. Toch vond ik op een gegeven moment een aantal jonkies.

 

Mijn ervaring leerde me dat het een sterke soort is die zich goed weet aan te passen en geen hoge eisen stelt aan zijn leefomgeving.

Prima geschikt voor de beginnen isopods-houder, al was het alleen maar dat ze goed betaalbaar zijn (tientje of zo voor 12 exemplaren).

In april 2021 heb ik twintig halfwas en volwassen P. incanus in een plantterrarium ondergebracht in onze keuken.  Hij staat hier op een rek bij een raam waar nooit rechtstreeks zonlicht in komt.
Nu, eind juni 2021, zie ik geregeld jongen lopen. De dieren doen het prima in dit plantterrarium. Voedsel is altijd weg binnen 24 uur.

Ik heb hierboven vermeld dat er wordt aangegeven dat ze van droogte houden. Echter, in deze glazen fles was de luchtvochtigheid relatief hoog (vooral door het model van de fles. En hierin deden ze het prima.

In juli 2021 heb ik dit bovenstaande plantterrarium leeg gehaald. Ik had nl. het vermoeden dat er inmiddels wel erg veel dieren in zaten.

Dit bleek te kloppen. Naar mijn zin te veel voor dit glazen terrarium. Bij honderd dieren ben ik gestopt met tellen. Er zaten ook nog wat P. scaber in en die heb ik weer losgelaten in een grote plantenbak in de tuin. Daar kwamen de voorouders tenslotte vandaan.

Ik heb P. incanus nu weer op zolder zitten in een standaard bak van 40x30x20 cm.
Hier doen ze het ook goed.

Dit is echt wel een leuke soort om als beginner eens mee te werken. Je kan maar weinig niet goed doen. Zijn taaie rakkers.

Omdat deze soort op het gebied van de voortplanting erg productief is en er blijkbaar

geen interesse voor nakweek is, ben ik met deze soort gestopt.