Cubaris spec. 'orange panda king'
Worden ook wel Cubaris spec. red panda genoemd.
Om te beginnen het volgende. Ik "weiger" om deze variant Cubaris spec. 'panda king red' te noemen.
Ik weet niet wie deze naam verzonnen heeft, maar vind het in ieder geval erg raar (netjes gezegd) dat iemand die blijkbaar een vorm van kleurenblindheid heeft een naam verzint voor een kleurafwijking.
Deze dieren zijn niet rood maar overduidelijk oranje. En aangezien wij Nederlanders "iets" hebben met oranje houd ik het op
"oranje panda king"
Vooralsnog neem ik aan dat de verzorging e.d. van deze oranje panda-kings""niet anders zal zijn dan bij de zwart-witte panda kings. Vandaar dat ik hieronder een deel van dezelfde tekst heb geplaatst.
Wanneer blijkt dat de verzorging en huisvesting van deze oranje mormeltjes toch anders is, dan zal ik dat hier uiteraard vermelden. Lees voor de zekerheid ook de pagina van Cubaris spec. 'panda king'.
- Komt voor in tropische wouden in Azië.
Thailand en Vietnam worden herhaaldelijk genoemd op diverse sites, maar het valt niet na te gaan wat waar is en wat niet. Ook wordt er zo nu en dan beweerd dat ze in kalksteengrotten leven. Ook dit kan ik niet verifiëren. Het ligt waarschijnlijk meer voor de hand dat ze in de omgeving van dit soort grotten leven en de grotten “bezoeken” voor hun kalkbehoefte. Maar ook dit is een aanname. - Wordt tot 12 mm lang.
- Voorkeurstemperatuur ligt tussen de 22-26 gr. C. Maar doen het ook prima bij een graden lager. Toen ik ze op onze zolder hield werd het in de winter soms niet warmer dan 16 graden Celsius in de nacht en 18 overdag. Onder deze omstandigheden plantten ze zich ook voort, al was het een stuk minder dan nu ze in een wat warmere kamer gehuisvest zijn.
- Zorg dat de bodem een vochtigheidsgradiënt heeft. Houdt ze niet te nat.
Houden van een hoge luchtvochtigheid; niet van een al te natte bodem.
De gewenste luchtvochtigheid kun je, bijvoorbeeld, bewerkstelligen door een flinke laag bladeren op het substraat te leggen en zo nu en dan te sproeien. Tussen de bladeren vinden ze dan de luchtvochtigheid waar ze op dat moment behoefte aan hebben. Uiteraard ligt er aan een kant van het isopodarium een pluk vochtig sphagnum. Hiertussen zag ik ze ook regelmatig scharrelen. Ook kun je nog een hoekje maken met wat mos.
- Het afgelopen jaar (2023) zitten ze voornamelijk met z'n allen onder een langwerpig, plat stuk schors. Hieronder is de bodemgrond een beetje vochtig. Een keer per week spuit ik met een laboratorium-doseerfles een beetje water langs het stuk schors. En eveneens bevochtig ik dan het sphagnum dat aan de andere kant van de bak ligt. Hier scharrelen ook wel wat exemplaren rond, maar nooit grote aantallen. De rest van de bodem (ca. 3/5 van het oppervlak) blijft droog. Hier liggen de bladeren op. Die moeten overigens geregeld aangevuld worden. Ik neem aan dat de tijd dat ze onder het langwerpige stuk schors zitten (daar is de luchtvochtigheid relatief hoog) voldoende is om aan hun vochtbehoefte te voldoen. En sinds ik de rest van de bak droog houd (op het hoekje sphagnum na) is er een ware geboorte-explosie. Ik vermoed dat er momenteel (maart 2024) zo'n 300 exemplaren in de bak leven. En dat is een voorzichtige schatting.
Ik weet weinig over hun gedrag in de nacht, maar ik vermoed dat ze dan door de hele bak scharrelen.
Een keer in de week gaat er een stukje courgette de bak in. Hier zijn ze gek op. Zo nu en dan ook wel eens wat anders, zoals komkommer, wortel of banaan. Ook krijgen ze tegenwoordig het, door mijzelf samengestelde, droogvoer voor isopods. Dit wordt graag gegeten. De bladeren worden uiteraard ook wekelijks aangevuld. Deze zijn nooit helemaal op na een week, dus er is altijd voedsel aanwezig. Maar ik ben er van overtuigd dat ze zonder problemen best een paar dagen zonder voer kunnen. En wellicht is dat nog goed voor ze ook.
Uiteraard is er altijd sepia aanwezig in de bak.
Alles bij elkaar is deze kleurvariant niet echt moeilijk om te verzorgen. Zolang je maar aan de basisbehoeftes voldoet komt het wel goed.
Ik moet er, eerlijkheidshalve, wel bij zeggen dat ik met de oranje variant nog niet gekweekt heb. Maar dat komt omdat ze nog net iets te jong zijn. Het is nu begin maart 2024. Het zou me echt verbazen wanneer er dit jaar geen oranje exemplaren geboren worden.