Porcellio pseudornatus "tangerine dream"

 

  • Deze soort is afkomstig uit zuidoostelijk Spanje.
  • Deze dieren werd lange tijd gezien als Porcellio ornatus 'tangerine dream'. Momenteel neemt men aan dat het hier gaat Porcellio pseudornatus.
  • De voorkeurstemperatuur ligt tussen de 20 en 26 graden C.
  • Wordt tot ca. 25 mm lang.

 

Deze soort is erg actief. Het zijn goede klimmers en ze zijn ook niet “verlegen”. Je ziet er gewoonlijk altijd wel een aantal door de bak “racen”.

 

Ze geven de voorkeur aan een “droge” bak. Dus grotendeels een droge bodembedekking met in een hoekje een vochtige plek met bijvoorbeeld sphagnum.

 

Een paar plekken creëren waar ze wat hoger kunnen zitten lijkt prettig gevonden te worden. Heeft wellicht te maken met luchtvochtigheid. Ik vermoed dat de luchtvochtigheid lager is naarmate je hoger zit en hoger is wanneer je dicht bij of op de bodem zit. Ik zie mijn dieren in ieder geval weinig onder het schors zitten. Dit hoogteverschil maak ik door simpelweg een tweede stuk schors schuin tegen het onderste stuk schors te zetten.

Voortplanting gaat probleemloos. Bij mij werden de eerste jongen (P. ornatus "yellow" en "high yellow") geboren toen het op zolder 18-19 graden Celsius was. Met deze oranje variant heb ik  inmiddels ook  probleemloos gekweekt. 

Voedsel…

Ze zijn absoluut niet kieskeurig. Eten graag dierlijke proteïne, maar ook bladeren en rottend hout gaan er goed in.

Ook fruit en groente wordt in het algemeen geaccepteerd.

Vergeet niet een paar stukken sepia of een andere goede calcium bron in de bak te leggen, want ze hebben hier veel  behoefte aan.

Ook het zelf gefabriceerde isopod voer wordt graag gegeten.

Voor zover mij bekend zijn er geen ondersoorten bij P. ornatus.

Er zijn wel een aantal kleurvariëteiten…
De verzorging van deze verschillende variëteiten is, voor zover ik weet, bij allemaal hetzelfde.
Ik heb zelf P. ornatus "yellow", "high yellow" en "tangerine dream". Bij mij is de verzorging e.d. bij alle drie hetzelfde, met een goed resultaat.
De kleurvariant "tangerine dream" ziet er echt heel anders uit dan de andere twee varianten. Waar de twee "yellow" varianten een soort stoer en robuust uiterlijk hebben, daar ziet "tangerine dream" er wat sprookjesachtig uit met zijn zachte kleuren en het ontbreken van vlekken en roodachtige ogen. Ik ben benieuwd of ze zich ook goed zullen voortplanten. Ik heb overigens nog niet kunnen ontdekken waar deze variant ontstaan is.

Porcellio ornatus is naar mijn mening een prima beginnerssoort.  Mijn advies zou zijn om te beginnen met P. ornatus "yellow" omdat minder duur zijn en minstens net zo interessant en attractief als beide andere varianten.. 

Een jong exemplaar...